REUSABLE CARE CREATIONS

In 2016 ontstond het idee om een project op te starten voor de introductie van herbruikbare zorg producten; milieuvriendelijk en geld besparend. We denken hierbij aan wasbare luiers voor baby’s en peuters, inlegluiers of onderleggers voor volwassenen maar ook aan inlegkruisjes en wasbaar maandverband. En met dat laatste zijn we begonnen…

Over Reusable Care Creations

Meisjesscholieren in Ghana die geen wegwerpmaandverband kunnen kopen moeten gemiddeld zo’n 5 dagen per maand school missen? Dat is drie maanden per jaar! Dat levert een bijna niet te overbruggen achterstand op!
Veel vrouwen die zich geen maandverband kunnen permitteren kunnen hun werk niet doen in de dagen dat ze menstrueren, waardoor ze inkomsten mislopen. Wegwerpmaandverband is een enorme belasting voor het milieu.

Het project heeft ten doel:
• Wasbare sanitaire producten zoals wasbaar maandverband, wasbare luiers voor kinderen en wasbare luiers voor volwassenen te introduceren, te verbreiden en toegankelijk te maken voor brede groepen in de Ghanese samenleving,

• Door voorlichting taboes rond sanitaire thema’s en weerstand tegen het gebruik van sanitaire producten te verminderen.

• Lichamelijke en sociale beperkingen die mensen ondervinden door het ontberen van goede
sanitaire producten te verminderen.

• De belasting van het milieu door het gebruik van wegwerpluiers en wegwerpmaandverband te verminderen.

• Vrouwen met een lichamelijke beperking en dove vrouwen een kans bieden op volwaardige
participatie in de samenleving door hen een baan te bieden waarbij zij hun kennis en vaardigheden op het gebied van naaien kunnen inzetten en zich verder kunnen ontplooien.

Women All Should Have pads

Na veel research, experimenteren en testen kwamen we tot een model wasbaar maandverband waar we erg enthousiast over zijn. De feedback van gebruiksters is erg positief en we kunnen ze goed in onze werkplaats maken. We verwerken er onder meer ongebleekt katoen in van de restanten die we overhouden van de New Cooking Bags. Ze zijn niet duur; in het gebruik zijn ze erg voordelig.

We noemen het WASHpad! Women All Should Have pad…

We voeren vier verschillende maten want alle vrouwen zijn niet gelijk en menstruaties verlopen niet allemaal hetzelfde. We leveren er een handige etui bij waar je de gebruikte maandverbanden in op kunt bergen. Zo kun je ze makkelijk mee naar huis nemen, waar je ze uit kunt wassen.

Resultaten

Alle mijlpalen van 2021

Mijlpalen 2021

Mary maakt van de restjes ongebleekte katoen die over zijn van de NCB`s, de absorberende lagen voor onze WASHpads. Hopelijk kunnen we international menstrual hygiëne day in 2022 weer onze WASHpads uitdelen op scholen!

alle mijlpalen van 2020

Mijlpalen 2020

Een product dat prima past bij RCC en waar we niet eerder opgekomen waren, zijn wasbare mondkapjes. Corona bracht ons op dat idee en we hebben er maandenlang aan gewerkt. Eerst voor in Ghana zelf en later ook voor de Nederlandse markt. In Ghana verkochten we ze tegen kostprijs en in Nederland verdienden we de andere kosten weer terug…

Alle mijlpalen van 2019

Mijlpalen 2019

Na heel veel WASHpads in het ongebleekt katoen gemaakt te hebben voor World Vision, hebben we nu een kleine opdracht van een jonge, Ghanese meid die zelf sponsors heeft gezocht om wasbaar maandverband te promoten in haar eigen Ghanese regio, de Eastern Region. Ze hoorde van de problemen van meisjes in haar omgeving en ze besloot zelf iets te ondernemen…

Alle mijlpalen van 2018

Mijlpalen 2018

Het blijft lastig om ons wasbare maandverband te promoten. We zijn al vaak op de lokale markt geweest, hebben maandverband gratis weggegeven aan vrouwen om het uit te proberen maar de verkoop wil nog niet echt vlotten.
We bedachten dat het een goed idee zou zijn om onze promotors van de New Cooking Bags in te zetten om bekendheid aan onze WASHpads te geven.

Alle mijlpalen van 2017

Mijlpalen 2017

In het begin hadden we problemen met het vastmaken van de drukknopen. Gelukkig vonden we een handig machientje, een soort hefboom mechanisme, om de
knopen van het type dat in Ghana leverbaar is er gemakkelijk in te krijgen.

alle mijlpalen van 2016

Mijlpalen 2016

We zijn volop aan het experimenteren met verschillende stoffen en verschillende patronen. Hier rolt vanzelf een keer prototype uit waar we mee aan de slag gaan!

Voorlichting

Als we voorlichting geven of trainingen, gaat de prachtige banner die Simcha van der Veen maakte altijd mee. Hij is al honderden malen gefotografeerd en dit soort initiatieven helpt ons enorm om onze boodschap over te brengen…